12 Tempat Menarik Di Singapura Yang Boleh Dikunjungi Tahun 2019

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Singapore

Anda pernah ke Singapura? Di sini saya kongsikan dengan anda 12 tempat menarik di Singapura yang boleh anda kunjungi jika ke sana.

Kalau anda nak tahu, walaupun Singapore sebuah negara yang kecil berbanding negara lain tetapi mempunyai banyak tempat menarik untuk dikunjungi.

Melancong merupakan satu terapi bagi kita terutamanya yang terlalu sibuk dengan urusan kerja. Selain dapat menghilangkan stress akibat kerja, melancong juga menjadikan minda kita lebih terbuka dan dapat meneroka budaya serta tempat menarik di negara orang.

pakej universal studio singapore

Sekiranya anda ingin ke singapore atau mana-mana destinasi pelancongan sekali pun, anda harus membuat persediaan yang rapi dan merancang perjalanan anda dengan sebaik mungkin supaya anda tidak menghadapai masalah-masalah yang tidak diingini.

Anda harus mengkaji terlebih dahulu atau lebih tepat mengambil maklumat serba sedikit tentang tempat-tempat yang ada di sana supaya percutian anda menjadi sesuatu yang menyeronokkan dengan adanya perancangan awal.

12 Tempat Menarik Di Singapura Yang Boleh Dikunjungi 2019

 1. Gardens By The Bay

Garden by the Bay merupakan salah satu tempat menarik di Singapura yang wajib anda kunjungi apabila bercuti disana kerana Garden by the Bay ini adalah sebuah taman yang diliputi pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dari setiap pelusuk negara di dalam satu dome atau kubah dan ia mempunyai 3 pecahan taman iaitu Bau South, Bay East Garden dan Bay Central Garden.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

garden by the bay singapore

Setiap taman yang ada di Garden By The Bay mempunyai pelbagai jenis pokok dan bunga dalam perlbagai variasi serta terdapat juga air terjun buatan manusia yang menjadi daya tarikan kepada pelancong yang datang. Sekiranya anda berkunjung di Garden By The Bay ini di sebelah malam, anda boleh menyaksikan pemandangan indah di sana kerana taman ini dihiasi dengan cahaya-cahaya lampu neon yang berwarna-warni.

 

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

2. National Orchid Garden

Sekiranya anda adalah seorang yang meminati orkid, anda patut berkunjung ke sini kerana pelbagai jenis bunga orkid dapat anda lihat di sini. National Orchid Garden merupakan satu tempat menarik di Singapura iaitu taman bunga yang sangat teratur susun aturnya dan diuruskan dengan baik.

national orchard garden

Pastikan anda membawa bersama topi dan air untuk diminum kerana pada waktu siang, di taman orkid ini cuacanya agak panas.. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan. hehe.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

3. Singapore Zoo

Kalau anda bercuti di singapura bersama family dan anak-anak, tempat menarik di Singapura seterusnya ialah zoo. Anda bolehlah berkunjung ke singapura Zoo kerana disana terdapat pelbagai binatang dalam dan luar negara yang sesetengahnya memang tiada di Malaysia. Antara binatang yang sering menjadi perhatian setiap pengunjung adalah Beruang Koala yang didatangkan khas dari Australia.

zoo singapore

Selain itu, terdapat juga binatang lain seperti harimau, penguin, singa dan sebagainya. singapura Zoo ini mula beroperasi dari jam 8.30 pagi sehingga 6.00 petang. Di sini juga terdapat pertunjukan haiwan yang diadakan mengikut jadual yang telah ditetapkan. Perkhidmatan tram juga disediakan buat pengunjung..

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

4. Night Safari Singapore Zoo

Bagi anda yang ingin merasai pengalaman melihat binatang liar pada waktu malam, anda bolehlah berkunjung ke tempat menarik di Singapura iaitu Night Safari Zoo Singapore kerana anda boleh mengenali dengan lebih dekat dengan binatang yang aktif di waktu malam. Di Night Safari Zoo ini terdapat lebih 2000 ekor binatang yang diletakkan dalam satu kawasan yang agak luas dan mengambil masa yang lama untuk menghabiskan perjalanan Night Safari anda.

nighty safari singapore

Night Safari Zoo Singapore ini mula beroperasi dari jam 7.30 malam hinggalah jam 12.00 tengah malam. Perkhidmatan tram juga disediakan bagi membawa anda mengelilingi keseluruhan kawasan zoo ini.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

5. Marina Bay Sand Skypark

Marina Bay Sand Skypark merupakan tempat menarik di Singapura yang mempunyai landskap yang sangat cantik berlokasi di tepi air menjadikan tempat ini nampak unik dan menarik. Waktu yang terbaik untuk datang kesini adalah pada lewat petang dan di awal malam.. Disini juga terdapat pertunjukan lampu laser yang akan dimainkan beberapa kali menjadi salah satu daya tarikan pengunjung datang ke sini.

marina bay sand skypark

6. Singapore Flyer

Tempat menarik di Singapura selanjutnya ialah Singapore flyer. Salah satu cara untuk anda menikmati pemandangan keseluruhan Singapore, anda boleh berada di lokasi tertinggi iaitu dengan menaiki Singapore Flyer. Hehe.. Roda gergasi ini akan membawa anda selama 30 minit untuk menikmati pemandangan Singapore secara keseluruhan dan pasti membuatkan anda kagum dengan keindahan kotaraya Sigapore terutamanya ketika matahari terbenam.

singapore flyer

Jika anda bercadang untuk merasai keseronokan ini, anda dinasihatkan agar membeli tiket secara online terlebih dahulu supaya anda tidak berebut-rebut untuk membelinya secara walk-in nanti.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

7. Waterfront Promenade

Waterfront Promenade pula merupakan tempat menarik di Singapura. sebuah tempat bersiar-siar di tepi air yang sangat cantik pemandangannya. Kebanyakan pelancong yang datang ke sini tidak kira diwaktu malam atau siang hari, rata-rata ingin bergambar dan mengambil gambar bangunan dan mercu tanda singapore yang ada di sini.

waterfront promenade

View di sini sangat cantik terutamanya pada waktu malam kerana terdapat pertunjukan cahaya sekitar jam 8.00 malam hingga 9.30 malam. Rugi kalau ke singapore tetapi tidak berkunjung ke sini.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

8. S.E.A Aquarium

Setelah menyelusuri kehidupan haiwan di darat, kita singgah pula tempat menarik di Singapura melihat hidupan laut yang terdapat di S.E.A Aquarium. Sebuah aquaria yang menempatkan pelbagai hidupan laut dimana mungkin ada sesetengahnya anda sendiri tidak pernah lihat. S.E.A Aquarium ini keluasannya setanding dengan Aquaria KLCC di Kuala Lumpur.

sea aquarium singapore

Antara hidupan laut yang menjadi tarikan pengunjung adalah seperti jerung, ikan lumba-lumba, obor-obor, ikan pari, penyu dan sebagainya. Cipta pengalaman berharga anda apabila singgah di S.E.A Aquarium ini.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

9. Jurong Bird Park

Jurong Bird Park adalah sebuah tempat menarik di Singapura iaitu taman burung yang terbesar di Singapore yang menempatkan ribuan jenis burung daripada pelbagai spesis dalam dan juga luar negara. Sekiranya anda kesini, jangan lupa untuk menyaksikan pertunjukan burung yang diadakan mengikut jadual yang telah ditetapkan. Anda juga berpeluang untuk bergambar dengan burung yang jinak dari jarak dekat sebagai kenangan.

jurong bird park

10. Merlion Park

Merlion Park terletak di taman yang berada di Marina Bay. Ia juga merupakan salah satu tempat menarik di Singapura dan harus di kunjungi apabila ke Singapore. Merlion Park menempatkan tugu seekor singa yang mengeluarkan air dari mulutnya yang menjadi kebanggaan rakyat singapore dan ia juga merupakan sebuah maskot bagi negara singapore.

merlion park

Tak lengkap percutian anda jika tidak singgah di Merlion Park untuk mengabdikan kenangan anda disini. Menjadi satu kemestian kepada pengunjung untuk datang ke sini bagi merakam gambar bersama tugu singa ini.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

11. Pulau Sentosa

Pulau sentosa juga dikenali sebagai Pulau Belakang Mati. salah satu tempat menarik di Singapura anda boleh merasai pengalaman melalui jambatan gantung dan melihat sendiri keindahan tiga pantai indah di Pulau Sentiosa iaitu Pahlawan, Tanjung dan Siloso.  Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan keretapi yang turut disediakan secara percuma kepada para pengunjung.

pulau sentosa

12. Universal Studio Singapore

Universal Studio Singapore adalah satu tempat menarik di Singapura yang wajib bagi setiap pengunjung yang datang ke Singapore dan menjadi tempat tumpuan utama bagi pelancong. Universal Studio Singapore merupakan taman tema yang sangat menarik dan menyeronokkan bukan sahaja bagi kanak-kanak tetapi juga orang dewasa.

Ianya terletak di Pulau Sentosa dan merupakan yang ke-2 dibina di Asia selain Jepun dan juga yang pertama di Asia Tenggara. Terdapat pelbagai jenis permainan di sisni yang jauh lebih menarik dengan apa yang ada di Genting Highland. Jika anda ke Singapore, anda harus ke sini untuk merasai sendiri keunikan yang ada di Universal Studio Singapore ini. Pastinya ia akan menjadi suatu pengalaman berharga buat anda dan keluarga. Kebanyakkan permainan yang disediakan di sini juga adalah sesuai untuk semua golongan dan lapisan masyarakat.

pakej ke universal studio singapore

Jika anda seorang yang gemar akan cerita Hollywood seperti The Mummy Return, Jurrasic Park dan Transformers, pastikan anda menjadikan tempat ini sebagai destinasi utama untuk anda kunjungi kerana di sini anda akan mencipta kenangan yang tak mungkin anda lupakan.

7 Zon Tema Di Universal Studio Singapore

Apa yang anda perlu tahu lagi tentang Universal Studio Singapore ini, taman tema ini terdiri daripada tujuh zon yang dikelilingi oleh lagun. Setiap zon adalah berdasarkan filem blockbuster yang mempunyai daya tarikan tersendiri dengan menampilkan watak-watak yang sangat unik. Antara 7 bahagian yang boleh anda kunjungi di dalam Universal Studio Singapore ini adalah seperti Hollywood, Madagascar, Far Far Away, The Lost World, Ancient Egytp, Sci-Fi City dan New York.. Mari kita lihat satu persatu.

Hollywood

Terletak di kawasan pintu masuk utama Universal Studio Singapore. Antara Tarikan nya ialah teater ala broadway dan replika Hollywood Boulevard. Ia juga mempunyai replika Hollywood Walk of Fame yang terkenal dan penampilan watak istimewa.zon hollywood pakej universal studio singapore

Juga terdapat Po dari Kung Fu Panda, Frankenstein Monster, Woody Woodpecker, Winnie Woodpecker, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Beetlejuice, Betty Boop dan Minions dari Despicable Me.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

Madagascar

Anda pernah tonton Cerita cartoon Madagascar? Jika anda pernah tonton cerita Madagascar pasti anda kenal dengan setiap watak yang ada di dalam cerita tersebut. Di sini kebanyakkan watak-watak yang ada dihasilkan berdasarkan watak di dalam cerita Madagascar itu sendiri. Jadi, anda pasti akan teruja bila sampai dalam zon Madagascar ini.

zon madagascar pakej universal studio singapore

Antara yang menarik di zon ini adalah Madagascar : A Crate Adventure. Anak-anak anda pasti akan gembira dan teruja bila sampai ke zon ini. Di zon Madagascar ini anda akan dibawa dengan sebuah sampan yang akan masuk ke dalam gua dimana terdapat watak-watak Madagascar yang boleh bercakap dan bergerak-gerak.. Zon ini juga mempunyai hutan tropika yang subur serta anda akan berjumpa watak-watak istimewa seperti Alex, Gloria, King Julien, Skipper, Kowalski, Swasta dan Rico.

 

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

Far Far Away

far far away zone pakej universal studio singapore

Far Far Away pula merupakan zon Sherk 4D Adventure. Ada pernah menonton wayang 3D? Sekiranya pernah, begitulah yang akan anda rasai dan nikmati bila sampai ke Zon Far Far Away ini. Lagi best, kerusi yang anda duduk akan bergerak-gerak dan anda akan rasa sentuhan air dan panas. Anda juga anda melalui detik-detik indah bersama Princess Fiona dan Sherk itu sendiri dalam pengembaraan mereka.

The Lost World

The Lost Word terbahagi kepada dua zon iaitu Jurassic Park dan Waterworld. Jurassic Park, berdasarkan filem arahan pengarah terkenal Steven Spielberg dan novel oleh Michael Crichton. Waterworld, berdasarkan filem Waterworld yang dibintangi oleh Kevin Costner.

the lost world zone pakej universal studio singapore
Tarikan utama di sini adalah Jurassic Park Rapids Adventure. Anda akan dibawa melawati tempat hidupan dinasour dengan menaiki sebuah sampan moden yang berbentuk bulat. Di sini juga terdapat Canopy Flyer yang seperti roller coaster. Manakala Waterworld pula zon yang harus anda pergi kerana di sana anda akan menyaksikan lakonan secara live dengan aksi-aksi menarik bertemakan air.

Ancient Egypt

Ancient Egypt merupakan zon Mesir Purba dengan latar belakang era tahun 1930 di mana penerokaan Mesir sedang dilakukan. Zon ini diisi dengan bangunan berunsurkan obelisk (Cleopatra Needle) yang melambangkan tuhan matahari dan piramid.

ancient egypt zone pakej universal studio singapore
Terdapat juga makam firaun di kawasan ini. Jika anda datang ke sini anda akan memainkan peranan seolah-olah anda seorang peneroka arkeologi yang berani untuk merungkai misteri pada negeri ini. Peranan anda ini mirip dengan peranan Brendan Fraser dalam filem The Mummy.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

Sci-Fi City

Zon permainan yang mendapat paling banyak kunjungan adalah zon Sci-Fi City kerana di zon ini terdapat permainan Transformer The Ride dan juga Battlestar Galactica Cyclon (track biru) serta Battlestar Galactica Human (track merah) iaitu sebuah roller coaster yang memang menjadi kegilaan pengunjung ketika berkunjung ke sini.

sci fi zone pakej universal studio singapore
Di stesen Transformer The Ride pula anda boleh menonton wayang 3D yang mana anda akan berada di dalam sebuah kereta dan akan diselamatkan oleh kumpulan Transformer iaitu Optimus Prime dan Bumble Bee yang di serang oleh Deceptions. Permainan ini sememangnya nampak seperti realiti dan benar-benar hidup. Anda juga akan merasai situasi panik apabila kereta yang dinaiki seolah-olah terbalik dan bunyi letupan di sana sini.

Di zon Sci-Fi City ini anda juga akan disajikan dengan hiasan-hiasan dinding seperti berada di dalam bandar Optimus Prime yang sebenar. Lorong panjang untuk menuju ke tapak permainan juga akan disajikan dengan susunan kereta-kereta Transformer yang sama seperti di dalam wayang.

New York

new york zone pakej universal studio singapore

Zon ini mempunyai pelbagai ikon seperti gambaran dalam filem-filem termasuk latar langit bandar, lampu neon, facades dan kaki lima. Zon ini juga mempunyai replika Perpustakaan Awam New York yang terkenal dengan dua patung singa di pintu masuk.. Terdapat juga Sesame Street. Antara penampilan watak Sesame Street adalah seperti Elmo, Big Bird, Abby Cadabby, Bert, Ernie, Grover, Cookie Monster dan Oscar.

 

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

Tips Untuk Berkunjung Ke Universal Studio Singapore

Pernahkah anda berkunjung ke Universal Studio Singapore (USS)? Kawasan yang penuh dengan tarikan serta permainan yang menarik? Tempat yang mampu meninggalkan kenangan yang terindah kepada setiap pengunjungnya. Sekiranya anda bercadang untuk ke Universal Studio Singapore, disini saya ingin kongsikan sedikit tip untuk anda sebagai persediaan sebelum ke sana.

 • Pakai pakaian yang sesuai dan selesa.
 • Pakai kasut yang sesuai.. Kalau boleh hindari daripada memakai kasut bertumit tinggi kerana perjalanan anda nanti pasti menyiksakan kaki anda.
 • Pastikan barang yang dibawa tidak membebankan bagi memudahkan anda bermain permaianan yang disediakan dengan lebih selesa dan selamat.
 • Jangan lupa ambil maps dan semak show time untuk setiap tempat yang dilawati.
 • Anda dinasihatkan membeli tiket Universal express bagi mengelakkan daripada menunggu terlalu lama bagi membolehkan anda bermain bermainan yang disediakan..
 • Anda tidak perlu membeli air berbotol-botol kerana di sana air boleh di refill. Cukup hanya sebotol untuk seorang. Nak kongsi pun apa salahnya kan. Haha!
 • Anda disarankan membawa baju extra supaya boleh disalin jika perlu
 • Datang lebih awal jika ingin menaiki Battle Galactica dan Transformers – The Ride supaya tidak bersesak-sesak dengan pengunjung yang ramai
 • Jangan luangkan masa terlalu lama untuk satu-satu tempat kerana masa anda akan dihabiskan dengan beratur sahaja dek kerana orang yang sentiasa ramai. Jadi, rancanglah masa anda dengan sebaiknya.

melancong di universal studio singapore

Semoga tip di atas memberi panduan kepada anda yang ingin ke Universal Studio Singapore. Dengan pengurusan sistem yang baik dan teknologi yang berkembang, Universal Studio Singapore ini menjadi salah satu tumpuan pelancongan bagi mereka yang berkunjung ke Singapore. Jumlah permainan yang banyak dan pelbagai menjadikan Universal Studio Singapore ini lebih menarik untuk dikunjungi oleh orang ramai. Rancanglah percutian anda terlebih dahulu bagi menjimatkan masa, tenaga dan wang ringgit.

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

Pakej Universal Studio Singapore 2019 Murah Dari JB

Tidak lengkap sekiranya ke Singapore tidak singgah di Universal Studio Singapore bagi merasai sendiri pengalaman menarik yang ada di sana. Tetapi dek kerana kos untuk melancong itu sendiri telah menelan belanja yang besar, jadi mungkin anda akan menyimpan sahaja hasrat untuk ke Universal Studio Singapore. Betul kan?

pakej terbaik universal studio singapore

Jadi, untuk menjimatkan perbelanjaan anda apabila melancong ke Singapore dengan melunaskan hasrat anda untuk ke Universal Studio Singapore ini, saya cadangkan kepada anda untuk mengambil pakej Universal Studio Singapore 2019 Murah Dari JB dari Adamani Travel.

 

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

 

pakej mpv ke universal studio singapore

Anda tak perlu risau tiada tempat bermalam kerana pakej ini juga didatangkan sekali dengan penginapan 3 hari 2 malam di Adam Homestay di Johor Bahru. Homestay ini dilengkapi dengan 3 bilik tidur beraircond dan 2 bilik air.

Selain itu, anda juga akan disediakan pengangkutan pergi dan balik untuk satu hari dengan kenderaan MPV bagi memudahkan anda untuk ke Universal Studio Singapore. Keselesaan anda juga akan diutamakan.

Anda juga diberi perkhidmatan pemandu yang berpengalaman bagi memastikan anda sampai ke destinasi yang dituju dengan selamat.

berjalan di universal studio singapore

Seterusnya, untuk menjadikan impian anda satu kenyataan, anda diberikan tiket masuk ke Universal Studio Singapore untuk satu hari bagi membolehkan anda meneroka segala apa yang ada di dalamnya.

Selain itu juga, sebagai bonus, anda diberi percuma short tour ke Merlion Park, Orchard Road dan Bugis Street. Seronok kan?

Dengan pakej ini, bukan sahaja anda dapat pergi Universal Studio Singapore tetapi boleh berjalan-jalan ke tempat menarik yang lain pula.

Pakej Universal Studio Singapore Dari Johor Bahru (Bas Persiaran)

Jika anda tidak mampu untuk mengambil Pakej private trip ke Universal Studio Singapore Dari Johor Bahru (MPV/Sedan).

Anda jangan risau kerana Adamani Travel menyediakan pakej yang lagi murah dan berbaloi-baloi iaitu Pakej Universal Studio Singapore Dari Johor Bahru (Bas Persiaran). Pakej ini berharga hanya RM255 untuk seorang (dewasa)..

Pakej ini merupakan pakej ‘day trip’. Melalui pakej ini anda diberikan 1 hari tikel masuk ke Universal Studio Singapore dan 1 hari perkhidmatan pengangkutan dengan bas persiaran untuk pergi dan balik dari Johor bahru – Universal Studio Singapore – Johor Bahru.

melancong dengan bas

Pakej ini sesuai untuk mereka yang datang melancong dalam kumpulan yang kecil atau perseorangan kerana tiada had minimum yang ditetapkan.

Walaupun pakej ini tidak semewah Pakej Universal Studio Singapore Dari Johor Bahru (privat trip), tetapi tujuannya tetap sama untuk melawat Universal Studio Singapore.

Jadi, pilihlah pakej yang bersesuaian dengan anda dan bajet anda.

Pastikan anda dapat menikmati kemeriahan dan keseronokan yang maximum bila berada di Universal Studio Singapore itu nanti..

Jangan biarkan bebanan kewangan mengganggu percutiaan anda. Dengan mengambil pakej dari Andamani Travel ini, anda pasti akan mendapat percutian yang sebenar di Universal Studio Singapore kerana pakej yang ditawarkan murah dan terbaik mengikut bajet anda.

 

>KLIK SINI  PAKEJ  SINGAPORE 2019 MURAH DARI JB <<

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Artikel Lain yang mungkin anda suka....

Sila kongsikan pendapat anda di bawah..

Leave a Reply

Dapatkan Checklist PERCUMA Untuk Bantu Anda Travel Ke Luar Negara yang bernilai lebih RM100!

Ikuti kami di Instagram @adamanitravel

 • Etika ketika dalam penerbangan part 2 Apa peristiwa yang korang
 • Salah satu tempat menarik di Sabah Masjid Terapung di Kota
 • Naa cantik kan? Ini lah Garden by the Bay Singapore
 • Paling jauh korang travel sampai ke mana? Cer korang
 • Autumn In My Heart Dont forget to visit Nami Island
Close Menu