8 Destinasi Travel Murah di Asia – Sesuai untuk Backpackers

Asia terkenal dengan destinasi yang cantik, dan penuh dengan budaya yang menarik.Untuk senangkan anda sebagai backpackers, kami telah sediakan list tempat yang sesuai dan menarik untuk anda kunjungi, tempat ini juga boleh dikatakan destinasi yang bajet untuk anda. Dari India ke Indonesia, Vietnam dan jauh dari situ. 2019 ini merupakan tahun yang sesuai untuk anda menjelajahi kawasan Asia.

1 Hanoi, Vietnam

Sehingga kini, Hanoi masih wujud dengan sisa-sisa budaya Perancis melalui gereja-gereja gothic yang berabad-abad lamanya, bangunan penjajah Perancis dan rumah-rumah opera. Tetapi ia juga memancarkan bakat tradisional Vietnam, menjadikannya salah sebuah bandar paling menarik di negara ini, gabungan pengaruh Asia dan Eropah.

Makanan ini juga terkenal, terutamanya apabila anda duduk di kalangan penduduk tempatan di salah satu daripada ribuan kafe kerusi plastik di seluruh bandar. Pastikan kos anda lebih rendah dengan mangambil Bia Hoi untuk non-muslim, bir paling murah di dunia. Katil hostel murah dan cara terbaik untuk meneroka Hanoi adalah melalui teksi Scooter. Jangan lupa memakai topi keledar dan memandu selamat.

2 Chiang Mai, Thailand

Thailand! Terkanal dengan bandar yang penuh dengan makanan yang sedap-sedap. Tukar hotel ke hostel dan anda pastinya akan berada di salah satu destinasi tawaran pelancongan yang hebat di dunia. Dan yang terpenting, dapatkan salah satu basikal di sana yang menawarkan harga yang paling murah termasuk ruang yang anda perlukan untuk bergerak di sekitar tempat yang dipenuhi kuil-kuil purba dan dikelilingi oleh kerusi dan dinding bandar.

Berjalan dengan ekspatriat dan orang-orang kreatif yang hidup dengan murah semasa mereka bekerja, bayangkan diri anda berjalan di sekitar bandar lama, melawat kuil dan muzium, memotret ruang hijau, bersembang dengan sami-sami (yang betul) semuanya secara percuma.

3 Phnom Penh, Cambodia

Kemboja adalah tanah ajaib di mana anda boleh membeli bir dengan harga 25 sen, katil untuk satu dolar dan hidangan restoran yang lazat hanya untuk beberapa dolar. Walaupun sejarah tragisnya yang telah kehilangan hampir 3 juta orang, penduduk Khmer merupakan antara orang yang paling baik di dunia dan lawatan anda yang pasti akan menceriakan perjalanan anda.

Pesta makanan Khmer yang hangat di restoran tempatan akan membuatkan anda menggunakan beberapa dolar, tetapi makan dari gerai-gerai jalanan yang menjadikan negara ini lebih murah. Pergi seperti orang tempatan danpergi berkelah ke salah satu daripada banyak kawasan sungai yang nyaman di seluruh negara. Anda akan dapat melihat banyak pondok kayu yang dilengkapi dengan tempat tidur gantung yang menghadap ke air.

4 Sri Lanka

Hampir 10 tahun selepas perang sivil, Sri Lanka telah dinamakan sebagai negara terbaik di dunia untuk dilawati pada tahun 2019 oleh Lonely Planet. Walaupun ia bukan tempat yang paling murah untuk dikunjungi berbanding negara yang lain, daripada menjadi teruja hinggalah tersesat dalam gua dan menikmati keseronakan menaiki kereta api menyaksikan hutan hujan dan ladang teh, Sri Lanka adalah tempat yang sesuai untuk anda.

Beberapa tarikan utama termasuk memanjat batu Sigiriya yang mengagumkan dan setengah hari di safari di Taman Negara Yala berharga kira-kira 37.50 USD setiap orang.Rawat diri anda dengan aktiviti-aktiviti mencabar sambil menjimatkan kos makanan ringan (hoppers, samosas dan kottu roti), makanan, penginapan bajet dan pengangkutan tanpa meninggalkan nikmat santai di pantai dan berkeliaran di sekitar bandar secara percuma.

5 Pondicherry, India

Sekiranya anda tertanya-tanya mana sebahagian daripada tempat yang diilhamkan oleh Perancis,di mana seorang yang bernama Pi tinggal, ia adalah Pondicherry, India! Menetap di Pantai Coromandel di Teluk Bengal, 170 km jauhnya dari Chennai, beberapa orang di Pondicherry masih berbahasa Perancis (dan bahasa Inggeris dengan loghat Perancis).

Hotel, restoran, dan kedai-kedai menjual estetik Perancis-benua, dihasilkan oleh seni kreatif Gallic dan seniman dan pereka India. Dikenali dengan vila gaya Perancis yang memukau dengan bougainvillaea dan jalan-jalan yang tenang dan luas, French Quarter adalah pangkalan syarikat India Timur Perancis dari tahun 1675 hingga 1954 , jika Perancis terlalu mahal untuk pengembaraan anda, ada negara Asia yang berasaskan budaya Perancis di sini.

6 Nusa Lembongan, Bali

Bersiar-siar di Bali,ramai yang tertanya-tanya kenapa mereka tidak menjumpai Nusa Lembongan? Nusa Lembongan telah menarik perhatian ramai pelancong dengan kemudahan bilik-bilik yang sederhana dengan pemandanagan dan matahari terbenam yang cantik.

Dapatkan sendiri salah satu basikal skuter dan mudah untuk memandu di seluruh pulau, dengan berhenti di tarikan utama seperti The Devil’s Tear, Pantai Tanjung Sanghyang, pantai Sandy bay dan 10 pantai lain yang mempunyai pokok bakau yang banyak memainkan peranan di kawasan tersebut.

7 Taichung, Taiwan

Adakah dengan meminum lebih dari 2 bubble milk tea itu terlalu banyak? Bukan sahaja di bandar yang terkenal dengan minuman ini! Kaya dengan mercu tanda kebudayaan, tapak alam dan daerah membeli-belah, Taichung adalah sebuah bandar yang tidak boleh dihiraukan terutama untuk menghirup bubble milk tea mereka di Chun Shui Tang Teahouse, yang merupakan perintis bubble tea. Menjelang waktu petang, lawati Pasar Malam Fengjia, yang terbesar di seluruh negara. Ia dibuka sehingga 1 pagi setiap hari, jadi burung hantu malam yang lebih suka tidak bermalas-malasan di hotel mereka pada penghujung hari dan enjoy hari-hari anda di tempat pelancongan.

8 Nepal

Ramai datang ke sini kerana sebab yang berbeza! Ada yang terpikat dengan panggilan gunung dan berusaha untuk mendaki atau mengembara di Himalaya, yang lain tertarik dengan budaya dan kota Kathmandu yang terkenal, tetapi yang lain pula berharap dapat menemui semangat kebangkitan.

Serius, merupakan salah satu tempat paling murah di dunia untuk mendaki gunung, sama ada yang dipandu atau bebas. Terdapat laluan sepanjang Himalaya yang sesuai dilalui dan mempunyai banyak rumah teh di mana anda boleh makan dan tidur. Itulah penjimatan kos di pergunungan! Tawar-menawar ada di mana-mana dan penduduk tempatan berminat untuk memastikan anda mempunyai masa yang baik supaya anda sesuaikan diri di situ.

 

Jadi dh dapat catat 8 tempat ni? Buat persediaan rapi untuk anda travel nnti, Share dekat kawan-kawan anda yang perlukan tempat-tempat yang bajet. Selamat Bercuti!

 

Sumber : FOODIE

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Related Posts

Close Menu