8 Tempat Yang Perlu Anda Kunjung apabila Melancong ke Singapore

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
singapore-1896764_960_720

Singapore merupakan salah satu destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan di seluruh dunia. Ramai pelancong mahu merasai kecantikan di negara maju tersebut. Terletak hanya di selatan negeri Johor, Singapore semestinya menjadi sasaran bagi pelancong Malaysia juga.

Jadi anda tahu ke mahu ke mana jika berada di Singapore? Sini kami bagitahu anda antara tempat-tempat yang menjadi tumpuan pelancong apabila di Singapore.

 

1.Bugis Street

Popular dengan penduduk tempatan dan pelancong, Bugis Street Market terkenal sebagai salah satu tempat paling murah di Singapura untuk mendapatkan cenderamata, aksesori, pakaian, elektronik, peralatan rumah tangga dan kosmetik anda.

Banyak perhiasan kecil di sini seperti rantai kunci, poskad, dan alat tulis tersedia dari serendah Singapore Dollar $1.

Terdapat pelbagai pakaian yang ditawarkan juga. Walaupun tidak sama dengan hotspot fesyen paling mahal di Singapura, barang-barang berkualiti untuk semua citarasa boleh didapati di pasaran jika anda lihat dengan lebih teliti.

Sepasang seluar jeans anda bole dapat dengan hanya  $15, baju dan T-shirt dari $10, cermin mata hitam dan topi dari $5, dan kasut dari $20.

 

2.Arab Street

Pengunjung yangsukakan tawar-menawar akan sukakan tempat ini kerana disini antara kedai-kedai bersejarah yang menjual tekstil, minyak wangi dan banyak lagi.

Bersama dengan tawaran makanan Islam tradisional, sesetengah restoran Barat telah menetap di kawasan itu, mewujudkan gabungan budaya Singapura.

Pastikan anda berhenti di masjid terbesar di pulau itu, Masjid Sultan, sebuah mercu tanda di Daerah Warisan Melayu Kampong Glam.

 

3.Merlion Park

Merlion Park terletak berhampiran Marina Bay, Singapura. Taman ini adalah merupakan kawasan kepada ketinggian 8.6 meter dan 40 tan berat badan, pancutan air patung Merlion.

Ikon pelancongan Singapura ini ialah makhluk mitos dengan kepala seekor singa dan badan ikan. Namanya menggabungkan “mer” yang bermaksud laut dan “lion(singa)”.

“lion” atau kepala singa mewakili nama asal Singapura – Singapura – yang bermaksud “kota singa”, dan ikan itu merupakan penghargaan kepada sejarah Singapura sebagai “Temasek”, kampung nelayan purba.

 

4.Gardens By The Bay

Gardens by The Bay ini adalah taman besar, berwarna-warni dan futuristik di kawasan Singapura. Antara ciri-ciri menonjol adalah struktur Supertree yang terkenal.

Gardens by The Bays juga ada skywalk yang mengagumkan di atas taman-taman, dengan rumah hijau berbentuk kerang berbentuk besar yang mencipta iklim gunung yang sejuk.

Terdapat beratus-ratus pokok dan tumbuh-tumbuhan untuk ditemui di dalam, menjadikan Garden by the Bay sebagai destinasi yang hebat untuk kanak-kanak dan orang dewasa, dan hanya untuk mereka yang mencari pemandangan yang menakjubkan.

 

5.Pulau Sentosa

Sentosa adalah sebuah pulau di luar pantai selatan Singapura, yang disambungkan ke bandar dengan jalan raya, kereta kabel, laluan pejalan kaki dan monorel.

Dengan Stesen Sentosa, Tiger Sky Tower mempunyai pemandangan panorama yang dapat dilihat sejauh Indonesia.

Di pantai selatan, Pantai Palawan dipenuhi dengan gerai dan bar makanan, dan mempunyai jambatan gantung ke pulau-pulau kecil.

 

6.Mustafa Centre

Dikenali sebagai salah satu destinasi membeli-belah terbesar dan paling berbaloi di Singapura, Mustafa Centre adalah tempat kegemaran ramai pelancong dan penduduk tempatan.

 

Pusat membeli-belah ini dibuka 24 jam sehari dan menawarkan pelbagai jenis produk.

Apabila berkunjung ke Mustafa Centre, para pembeli akan kagum dengan pelbagai pilihan barangan di sana termasuk barang kemas, emas dan perak, elektronik pengguna, fesyen, kasut, jam tangan, kosmetik, minyak wangi, peralatan mandian, produk perubatan, barangan rumah, alat tulis, perabot, perkakasan, buku , CD, DVD, barangan runcit, cenderamata confectioneries dan banyak jenis produk lain.

 

7.Cable Car

Image result for gondola singapore pexels

Pengalaman pemandangan yang tak akan anda lupakan di antara Faber Peak Singapura dan Pulau Sentosa. Ditubuhkan sejak tahun 1974, Kereta Kabel Singapura adalah kabelway pertama dan satu-satunya negara yang menghubungkan Faber Peak di tanah besar Singapura ke pusat peranginan pulau Sentosa, sebelum terbang ke Merlion atau pantai berpasir di Siloso.

Hari ini, kereta kabel dapat dinikmati di seluruh Rangkaian Sky Car Cable dengan lebih daripada 100 kabin yang merangkumi hampir 5 kilometer di Gunung Faber Line dan Sentosa Line.

Keseronokan merentasi Rangkaian Sky Car Cable menawarkan pemandangan dari udara dan visual 360 darjah seluruh langit Sentosa-Harbour Front dan pulau peranginan.

Pemandangan yang berubah-ubah ketika kabin melalui pencakar langit, melalui pelabuhan dan perjalanan melintasi hutan, pasir dan laut.

 

8.Universal Studios Singapore

Satu-satunya taman tema taman Singapura mempunyai 24 tunggangan dan tarikan. Pengunjung boleh memilih di antara coaster di mana mereka duduk. Dinosaur, lemur, ogres dan mumia Mesir menambah keseronokan dan petualangan.

Dengan 18 tarikan yang dicipta atau direka semula untuk Singapura, Universal Studios Singapore menjanjikan satu pengalaman yang anda tidak akan anda lupa.

Ketawa dan jeritan terdengar di setiap sudut, dan kenangan yang akan diingat setiap hari. Makan dan kedai yang bersesuaian disediakan.

 

Jadi dah tahu dah kan tempat-tempatnya? Nasihat kami, buat persiapan awal sebelum mahu travel ke Singapore, klik SINI untuk lihat persiapan yang perlu dibuat. Selamat Bercuti!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Artikel Lain yang mungkin anda suka....

Sila kongsikan pendapat anda di bawah..

Leave a Reply

Dapatkan Checklist PERCUMA Untuk Bantu Anda Travel Ke Luar Negara yang bernilai lebih RM100!

Ikuti kami di Instagram @adamanitravel

No images found!
Try some other hashtag or username
Close Menu