Bestnya! Ini 15 Tempat Menarik Di Bali Indonesia Pasti Buat Anda Teruja!

Tempat menarik di bali

Mencari tempat menarik di Bali?

Di Indonesia salah satu tempat popular dan menarik ialah Bali. Ia bukan sahaja menjadi buah mulut orang Malaysia malah turut terkenal di seluruh dunia.

Destinasi percutian jenis santai seperti ini sangatlah sesuai untuk anda rehatkan minda sambil cuci mata melihat keindahan panorama semulajadinya yang cantik!.

Sinonim sebagai lokasi idaman, di sini kami senarai 15 tempat menarik di Bali yang anda boleh pergi.

 

1. ULUWATU TAMPLE (KECAK AND FIRE DANCE)

Tempat Menarik Di Bali

Kenapa Uluwatu Temple menjadi pilihan utama para pelancong yang datang ke Bali?

Berbeza dengan temple yang lain, lokasi dan pemandangan di sekitar Uluwatu boleh membuat nafas kita terhenti seketika dan berkata “SubhanaAllah! Cantik sungguh ciptaanNya ni.

Kedudukannya pada paras 97 meter dari permukaan laut turut menyaksikan satu upacara Kecak Dance selama 1 jam 30 minit yang juga menjadi salah satu sebab ramai pengunjung datang ke sini selain daripada menikmati panorama cantik (especially for sunset).

Bayaran masuk untuk ke Uluwatu Temple sekitar Rp 20,000 – Rp 30,000. Anda boleh buat bayaran dekat kaunter sebelum masuk ke kawasan Uluwatu. Tidak perlu risau kerana ada petunjuk arah agar tidak sesat.

Kecak Dance bermula sekitar jam 5.30 petang dan habis sekitar jam 7 malam.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

2. MAKAN MALAM DI JIMBARAN

Tempat Menarik Di Bali

Lokasi Pantai Jimbaran Di Bali

Pantai Jimbaran terletak di Kampung Jimbaran, sebuah kampung yang begitu terkenal di Daerah Kuta Selatan – Kab. Badung Pantai Jimbaran terletak bersebelahan dengan Pantai Muaya di Selatan dan Pantai Kedonganan di Utara.

Perkara yang di nantikan di Pantai Jimbaran Bali adalah suasana romantiknya. Tidak menghairankan, ramai yang menjadikan tempat ini sebagai lokasi untuk menghabiskan bulan madu dengan pasangan.

Selain itu, di sini juga boleh menjadi tempat untuk makan malam romantis di tepi pantai.

Terdapat pelbagai restoran yang menyediakan kemudahan makan malam romantik di pantai Jimbaran.

Dengan bumbung langit bermalam di Pantai Jimbaran dan disertai dengan angin laut yang berangin, suasana makan malam amat sangat menyenangkan.

Selain itu, anda juga boleh mendapatkan pelbagai jenis hidangan makanan laut yang sesuai. Bermula daripada udang udang yang diproses, udang, ikan bakar, dan lain-lain.

Pemandangan Matahari Terbenam Di Pantai Jimbaran

Inilah peristiwa yang paling ditunggu-tunggu oleh pelancong, ketika petang air laut merosot Keindahan luar biasa matahari di antara hamparan luas pantai, warna kemerahan dan bunyi air yang terhempas dari kejauhan benar-benar di luar panggung wayang … eh luar biasa.

Ditambah pula dengan hidangan makanan laut lengkap yang mempunyai rasa tidak rugi yang sangat lazat dan merasakan ini pada waktu petang sehingga petang biasanya ramai orang kerana saat ini adalah yang paling dinanti-nantikan.

Saya harap pengunjung yang bercuti di sini dapat menikmatinya dengan puas.

 

3. TOHPATI VILLAGE (BATIK HOME INDUSTRY)

Tempat Menarik Di Bali

Terokai keunikan Batik di Kampung Budaya Tohpati Klungkung

Bali bukan sahaja menarik di pusat bandar, tetapi kawasan kampung di Bali juga menarik. Kini ramai pelancong melawat kampung-kampung di Bali sebagai destinasi percutian mereka.

Kampung-kampung di Bali juga menawarkan pelbagai keunikan, dari tradisi, kecantikan semula jadi, dan banyak lagi. Di Bali terdapat sebuah kampung yang terkenal dengan budaya batiknya, Desa Budaya Tohpati Klungkung.

Anda yang datang ke sini juga boleh memburu batik. Batik di kampung Tohpati tidak hanya berupa kain lembaran, tetapi juga dibuat dalam bentuk pakaian, ikatan, pakaian, dompet, dan banyak jenis kerajinan lainnya.

Belajarlah Membuat Batik Di Kampung Budaya Tohpati Klungkung

Anda boleh membeli kraf batik ini di butik yang ada. Terdapat juga butik yang bukan sahaja menawarkan ciptaan batik.

Tetapi ada butik yang juga mengajak pelancong mempelajari teknik batik. Bagi anda yang ingin belajar batik, anda boleh datang ke salah satu butik, seperti salah satu butik di Kampung Tohpati, butik Phalam Batik.

Jika anda ingin belajar boleh datang ke butik, atau anda boleh mengetahui butik lain.

Batik di Perkampungan Budaya Tohpati Klungkungbisa ini boleh dikatakan motif tidak begitu berbeza dari batik lain di daerah lain di Bali. Motif ini masih mengekalkan sisi tradisional, di mana terdapat rusa, kura-kura, burung atau naga.

Akhir-akhir ini, terdapat corak bertema yang digabungkan dengan warna-warna cerah.

Lokasi Kampung Budaya Tohpati Klungkung

Kampung Tohpati terletak di kawasan Daerah Banjarangkan, Kabupaten Klungkung, Bali. Dikenal sebagai pusat seni dan budaya di daerah Kabupaten Klungkung.

Sekiranya anda tersesat di kampung ini, perkara yang paling menarik ialah batik. Kampung Tohpati merupakan pusat pengerjaan batik di Bali.

 

4. CELUK VILLAGE ( GOLD AND SILVER)

Tempat Menarik Di Bali

Celuk Village telah sinonim dengan perak dan tukang emas selama berabad-abad, juga dikenali sebagai salah satu kampung kaya di Bali.

Apabila anda memasuki Jalan raya Celuk, kedai-kedai perhiasan /logam yang mudah dijumpai di sepanjang jalan dan menawarkan pelbagai jenis perhiasan perak dan perhiasan emas dan hiasan.

Anda boleh berhenti untuk melihat di bengkel artisan sederhana yang biasanya merupakan rumah tradisional kecil dengan bilik-bilik yang terang-terangan diisi dengan banyak jenis logam.

Reka bentuk yang unik dari kampung Celuk adalah tumpuan kepada perincian yang diperoleh dengan menggunakan alat mudah tangan yang menakjubkan.

Seperti kebanyakan kraf Bali, perisai perak adalah sebahagian besar seni yang diturunkan dari satu generasi ke generasi berikutnya

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

5. BATUAN VILLAGE (PAINTING GALLERY)

Tempat Menarik Di Bali

Batuan Village merupakan salah satu tempat pelancongan dan destinasi di Bali, yang sangat terkenal dengan pusat seni yang kini terkenal dengan menari, panel ukiran kayu dan lukisan.

Selama lebih dari seribu tahun Batuan telah menjadi kampung para seniman dan pengrajin, legenda kisah lama dan misteri.

Batuan Village terletak 15 kilometer dari Denpasar, di mana penduduk tempatan tinggal di dalamnya dan menghabiskan kehidupan seharian mereka di rumah persendirian ini.

Di beberapa rumah persendirian, reka bentuk di mana-mana adalah sama di Bali. Terdiri daripada beberapa bangunan, bangunan timur digunakan untuk membuat persembahan, dan bangunan selatan dijadikan dapur.

 

6. BATUAN TEMPLE

Tempat Menarik Di Bali

Semasa di Pura Puseh Desa Batuan ini memiliki hiasan ukir yang luar biasa berbanding kuil disekitar Bali. Bangunan ini di Batuan tetap teguh dan kukuh walupun sudah berusia lama dan banyak melakukan pemulihan untuk dijaga supaya tidak musnah dan menjadi sejarah di Bali dan harga tiket lawatan sebanyak Rp 10.000

Apabila anda tiba di kawasan Batuan Temple para pengunjung disambut oleh sebuah “Candi Bentar” yang berfungsi sebagai gerbang masuk.

Candi itu diperbuat daripada susunan batu bata merah yang kukuh berdiri sebagai lambang menyambut para pengunjung.

Lokasi Batuan Temple ini terletak di Dusun Tengah, Desa Batuan Kecamatan Sukawati Kabupaten Gianyar.

Antara tips semasa berkunjung Batuan Temple

  • Membuat kajian cuaca yang sesuai
  • Membawa air minuman dan kamera
  • Menyewa sarung syal atau selempang
  • Hormat menghormati budaya luar
  • Dilarang mengambil gambar semasa pemujaan
  • Dilarang melepasi persembahan
  • Bagi perempuan yang datang haid dilarang memasuki kuil

Setelah para pengunjung masuk di Candi Bentar, anda boleh melihat hiasan bangunan Kori Agung dengan sebuah pintu. Menurut kepercayaan masyarakat yang beragama Hindu, pintu ini sebagai gerbang atau pintu keluar masuknya para Dewa.

Selain itu, Kuil kuno Hindu Bali ini dibuat oleh penduduk tempatan Batuan yang merancang dengan teliti dan penuh hiasan warisan Bali sehingga sangat sesuai untuk mengambil gamvar bersama keluar atau pasangan.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

7. TEMEN VILLAGE (COFFEE PLANTATION)

Tempat Menarik Di Bali

Seminyak ke Bali Coffee Plantation membawa kita kira-kira 1 jam perjalanan atau dikenali dengan nama Bali Agrotourism, adalah tempat untuk melihat pelbagai ladang tropika seperti kopi robusta, nanas, fruite ular Bali (salak), kentang Bali biasa, bintang buah, kakao , buah jati, pokok durian dan banyak lagi.

Selain itu, anda berpeluang merasai pengalaman untuk melihat cara pembuatan kopi Bali dengan cara tradisional dan rasa segar kopi atau teh halia Bali dengan pemandangan lembah sungai hijau.

Mereka juga menjual pelbagai jenis kopi asal Bali, minyak herba dan lain-lain dan melihat kucing civet pembuat kopi yang paling mahal, dikenali sebagai Luwak, yang menghasilkan “Coffee Luwak” Tiada Bayaran Masuk

Sejarah Kopi Luwak

Kopi Luwak mempunyai sejarah unik di belakang legenda. Pada awal abad ke-18, Belanda menubuhkan ladang kopi di pulau-pulau gunung berapi di Hindia Belanda. Kopi Kopi Luwak Arabica ini berasal dari pulau Bali yang mistik.

Pada tahun-tahun awal pemilik tanah Coffe Plantation melarang penduduk pribumi tempatan daripada menuai dan menyusun biji kopi untuk kegunaan sendiri.

Orang-orang asli, yang bijak, tidak lama lagi mendapati bahawa kelapa sawit Asia, disukai makan biji kopi.

Biji Luwak ini dikumpulkan, dibasuh, matahari dikeringkan dan kemudian dipanggang untuk menghasilkan kopi dengan kekayaan yang mendalam, tolak keasidannya.

Proses kacang yang melewati saluran penghadaman civet secara kimia mengubah protein pada kopi kopi Luwak untuk menghasilkan rasa yang lebih kompleks dan halus, tidak terdapat dalam kopi konvensional.

Kopi yang dihasilkan dikatakan agak berlainan khasiat berbandingi di Negara lain. Didalam kopi juga mempunyai rasa yang kaya dengan karamel dan / atau coklat. Istilah lain yang digunakan untuk menggambarkannya adalah tanah, apak dan eksotik.

Tubuh boleh menjadi sihat dan cergas dan merupakan kopi yang paling unik yang pernah anda nikmati.

Selain itu, pelbagai langkah-langkah yang teliti telah diambil bagi memastikan cara-cara semasa menggunakan. Tahu tak? Kini kopi luwak ini dikenali sebagai makanan istimewa di seluruh dunia.

 

8. KINTAMANI (LUNCH WITH VIEW LAKE AND MOUNTAIN BATUR )

Tempat Menarik Di Bali

Menjamu Selera Di Gunung Berapi

Bayangkan anda menikmati pisang goreng dan kopi Bali sambil menikmati pemandangan gunung berapi di Gunung Batur.

Adakah agak menakutkan? Sebenarnya, aktiviti ini merupakan salah satu aktiviti “wajib” para pelancong yang melawat Bali.

Malah ada restoran seperti Madu Sari Restaurant yang menyediakan makanan buffet untuk mereka yang meluangkan masa di sini.

Anda pasti tercengang melihat keindahan pemandangan Gunung Batur sambil menikmati makanan anda.

 

9. TEGALALANG (RICE FIELD)

Tempat Menarik Di Bali

Tegalalang Rice Terrace merupakan ikon pelancongan Indonesia. Bali menawarkan pelbagai tarikan dan tarikan yang menakjubkan dan mengagumkan.

Bukan sahaja pantai yang mempunyai pasir putih yang indah, Bali juga mempunyai gunung yang indah dan bukit-bukit hijau yang cantik. Lanskap seperti ini yang membuat pakej pelancongan Bali tidak dapat dibandingkan dengan lawatan bandar lain.

Walaupun tidak sibuk dengan tempat yang lain semasa di Bali, Tegalalang Rice Terrace memberikan anda pengalaman “kampung halaman” yang berharga.

Penjelajahan Padang Beras

Tarikan utama kawasan ini tentu saja teres teres bertingkat. Langkah-langkah ini membentuk sejenis teras beras yang boleh anda pelajari. Kawasan ini juga kelihatan lebih cantik dengan jumlah pokok yang mewujudkan suasana tenang di bawah matahari panas.

Semasa berjalan di sepanjang sawah, anda juga boleh melihat petani yang menanam padi atau membajak sawah. Uniknya, mereka tidak teragak-agak untuk menimbulkan masalah apabila anda menyasarkan kamera.

Sesi Foto La Farmer

Selain meneroka bidang sawah, anda juga boleh mengambil gambar sambil memakai baju seperti petani seperti topi caping dan membawa bakul rotan.

Petani yang bekerja biasanya membenarkan pelancong untuk menggunakan perlatan untuk mengambil gambar.

Aktiviti mudah yang ini boleh menjadi pilihan yang menarik, terutama bagi anda yang suka memuat naik foto ke Instagram.

Selepas mengambil foto dengan peralatan petani. Secara tidak langsung merupakan langkah yang baik untuk membuat “sumbangan” yang kecil kepada petani yang bekerja.

Maklumat Berkaitan Tegalalang Rice Terrac

Lokasi: Tegalalang Rice Terrace terletak di Desa Tegalalang, Kabupaten Gianyar.

Waktu Operasi: 24 jam setiap hari.

Bayaran masuk: Semua pelawat boleh datang dengan percuma.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

10. UBUD VILLAGE

Tempat Menarik Di Bali

Kampung Ubud murupakan satu daerah yang terletak kira-kira 20 kilometer daripada Denpasar. Lokasi ini meruapakan tarikan pelancong apabila berkunjung ke Bali.

Selain itu, sesuai untuk menghabiskan waktu cuti disini. Di dalam Ubud ini, pelbagai aktiviti dan tempat lawatan boleh anda lakukan dan memberi pengalaman yang menarik semasa di Bali.

Pasar Seni Ubud

Antara yang perkara menarik di Ubud adalah, membeli belah di Pasar Seni Ubud yang terkenal dengan kraf seni yang terletak di pusat Ubud.

Pasar Seni Ubud merupakan nama lain bagi pasar seni Ubud, dibuka setiap hari dari pukul 6 pagi hingga 6 petang.

Sebahagian besar produk seni di pasar seni Ubud diperbuat oleh penduduk sekitar Ubud seperti desa Tegalalang, Pengosekan, Peliatan dan Payangan.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

11. TANAH LOT

Tempat Menarik Di Bali

Tanah Lot merupakan tebing tinggi menganjur ke laut di pulau Bali, Indonesia.

Di atasnya telah dibina kuil agama Hindu, Pura Tanah Lot dan menjadi tarikan utama para pelancong.

Tanah Lot terletak di Tabanan, kira-kira 20 km daripada Denpasar. Tebing tinggi ini terbentuk jutaan tahun akibat hakisan semasa pasang surut lautan.

Tanah Lot dikatakan dibina oleh Sami Hindu pada abad ke-15 bernama Nirartha. Semasa dia mengembara sepanjang pantai selatan dia melihat batuan tinggi yang menarik dan berehat seketika.

Nelayan-nelayan ada yang memberi hadiah-hadiah kepadanya. Nirartha memberitahu para nelayan untuk membina sebuah makam, satu tempat suci untuk mengagungkan Tuhan laut Bali.

Kuil Tanah Lot adalah satu daripada tujuh kuil laut sekitar pantai Bali. Kuil ini dipercayai mengawal roh-roh jahat dan penceroboh. Kononnya terdapat seekor ular sangat besar yang melindungi kuil, yang dicipta dari cindai Nirartha semasa dia sampai di pulau itu.

Pada 1980, kerajaan Jepun memberi pinjaman mudah kepada kerajaan Indonesia sebanyak Rp. 800 bilion bagi memelihara kuil bersejarah dan lokasi-lokasi pantai lain sekitar pulau Bali.

Bagi kemudahan pelancong, pelagai kedai dan gerai kraftangan telah disediakan. Pejalan kaki dibina bagi memudahkan para pelancong menikmati dan menyaksikan keindahan mentari merah terbenam di ufuk timur.

Bagi yuran masuk Tanah Lot ini adalah 60.000 rp (Rm 17) bagi pelancong asing.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

12. TANJUNG BENOA (WATER ACTIVITY)

Tempat Menarik Di Bali

Pantai Tanjung Benoa ini terkenal dengan aktiviti sukan air yang lasak dan mencabar. Selain itu, anda boleh memilih pelbagai aktiviti yang menarik dan sesuai dengan keberanian anda sendiri.

Antara aktiviti yang ditawarkan di pantai Tanjung Benoa adalah menaiki bot pisang, udara ski, parasailing, wakeboard, dan menyelam skuba. Semasa berada pantai Tanjung Benoa terdapat pelbagai kedai yang menyediakan perkhidmatan aktiviti sukan air.

Anda boleh membuat perbandingan harga yang sesuai dalam mendapatkan harga yang berpatutan.

Bagi anda yang tidak menginap hotel berhampiran Tanjung Benoa, boleh menyewa alatan sukan air yang disediakan disepanjang pantai.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

13. PANDAWA BEACH

Tempat Menarik Di Bali

Pulau ini adalah salah satu destinasi pilihan untuk pelancong. Pelbagai tarikan yang ada di pantai ini dan alam di sini menjadi faktor utama Pulau Pendawa menjadi destinasi dikunjungi pelancong.

Oleh itu, kebanyakkan pantai justru kerap membuat pelancong keliru untuk memilih tempat yang wajib dikunjungi. Anda tidak perlu keliru untuk memilih ke pantai yang lain selain, Pantai Pandawa yang boleh menjadikan destinasi terbaik semasa di Bali.

Seterusnya, selain bemandi manda, terdapat juga aktiviti lain yang boleh dilakukan iaitu berjalan disetiap tebing di sepanjang jalan di pantai, bergambar dengan patung Pendawa Lima, menikmati pasir yang lembut, bersantai diatas papan sambil menikmati angina sejuk dan langit kebiruan.

Jarak pantai Pandawa ini dengan Lapangan Terbang Ngurah sekitar 18 km, kira-kira dalam sejam bergantung kepada kesesakan lalu lintas semasa perjalanan ke sini.

Perkara yang penting adalah apabila anda sampai awal disini, boleh menikmati ketenangan suasana pantai yang luar biasa dan melihat ombak yang kuat dan pantai yang bersih.

Keunikan yang ada di pantai Pendawa ini menjadi tarikan setiap pelancong apabila berkunjung kesini, dan meletakkan lokasi yang wajib untuk dikunjungi apabila tiba di Bali.

 

14. DREAM LAND BEACH

Tempat Menarik Di Bali

Dream Beach yang terletak di Nusa Lembongan adalah pasir putih yang mempunyai keunikan tersendiri.

Selain itu, pantai ini merupakan satu diantara koleksi pantai Lembah yang indah dan tenang, dengan landskap yang kebanyakannya terdiri daripada tebing batu kapur yang rendah dan pembentukan batu dramatik.

Anda boleh menikmati pemandangan laut yang menakjubkan dengan pemandangan mata burung dari tepi tebing yang berdekatan, atau menuju ke teluk kecil dan menggali kaki anda ke pantai berpasir yang lembut.

Seterusnya, Dream Beach terkenal dengan sifat semula jadi air yang berwarna biru menjadikan pantai ini unik dan indah. Pantai ini sesuai untuk aktiviti berenang ketika air mula surut tetapi agak berisiko kerana pantai ini jelas menghadap terus ke Lautan Hindi. Tambahan pula, fizikal pantai ini yang mempunyai banyak batu-batu dan agak tidak sesuai untuk berenang ketika ombak kuat dan air pasang.

Pelbagai boleh dilakukan disini antaranya berkelah bersama keluarga sambil menikmati pemandangan di pantai mimpi dan bergambar dengan air yang sangat biru.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

 

15. KRISNA (SOUVENIR)

Tempat Menarik Di Bali

Tempat wajib anda singgah apabila tiba di Bali iaitu Pusat Cenderahati Krisna Bali yang cukup luas. Terdapat ikon Kedai Krisna yang merupakan watak tuhan Krisna yang meniup serulingnya.

Patung ini berhadapan di pintu masuk. Tujuan ikon kedai patung Krisna diletakkan bermaksud mengalu-alukan tetamu atau pelawat untuk datang.

Seterusnya, terdapat pelbagai jenis makanan ringan Bali. Seperti kacang disko, pai susu, pelbagai cip, cakar renyah. Selain itu, pelbagai jenis jenama kopi dijual di Krisna antaranya kopi khas Bali, kopi Kintamani, kopi Mangsi dan kopi Bali Roh.

Harga barang yang dijual oleh Krisna Bali Souvenir Centre lebih berpatutan dan sangat murah jika di kawasan Kuta. Harga berada dalam lingkungan Rp.10,000 hingga Rp.300,000. Agak rugi jika anda tidak membeli cenderahati di Krishna.

Lokasi Pusat Krisna Souvenirs Bali ini terletak di di Jalan Raya Tuban, Kuta, Bali dan mengambil masa limat minit untuk sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah.

Waktu operasi dibuka setiap hari selama 24 jam kerana memberi peluang kepada anda untuk melawat bila-bila masa. Pusat Cenderahati ini terletak di Jalan Nusa Indah No.79 Denpasar Bali.

 

Itulah dia 15 tempat menarik di Bali yang ingin kami kongsikan buat kali ini. Menarik kan? Selamat melancong ke Bali.

Anda suka tempat menarik di Bali yang kami kongsikan ini? Ada cadangan lain tempat menarik patut kami tambah di sini? Jemput baca dan jangan lupa komen di bawah dan share ya.

 

PS : Jika anda berminat ke Bali, kami ada menyediakan Pakej Ke Bali Dengan Harga Murah dan berbaloi.

> KLIK SINI PAKEJ BALI 2020 MURAH <

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Related Posts

Close Menu