21 Tempat Menarik Di Korea Popular Wajib Singgah

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
pakej ke korea

Korea! Salah satu lokasi yang menjadi kegemaran kebanyakkan orang kerana makanannya yang sedap, dan tempat yang menarik. Zaman sekarang, budaya K-Pop, K-Drama manjadi trend terkini bagi generasi muda, jadi Korea Selatan menjadi tumpuan dunia untuk melancong.

Dengan itu, kami senaraikan 21 tempat menarik di Korea Selatan yang popular ‘wajib’ korang singgah

 

1. GARDEN OF MORNING CALM

tempat menarik di korea

Bagi mereka yang suka alam semula jadi dan juga suka taman botani, pergi ke Garden of Morning Calm, salah satu taman yang paling indah  di Korea.

Diilhamkan oleh nama panggilan Korea, ‘The Land of the Morning Calm’, taman ini memberi tumpuan kepada kecantikan semula jadi negara dan mempamerkan pengaturan bunga dan taman-taman berlanskap yang dibina selaras dengan persekitarannya.

Terletak di utara Seoul di Gapyeong, Provinsi Gyeonggi, Garden of Morning Calm boleh sampai dalam masa 2 jam dengan kereta.

Di sekitar Garden of Morning Calm, terdapat banyak tarikan terkenal lain yang mungkin anda ingin meneroka juga, seperti Nami Island, Petite France dan Gangchon Rail Park.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

2. PULAU NAMI

tempat menarik di korea

Walaupun terletak agak jauh sedikit dari Seoul, Korea. Pulau Nami adalah lokasi yang patut anda lawati, terutamanya bagi penggemar keindahan alam semulajadi. Terletak lebih kurang 2 jam dari Kota Seoul, anda boleh pergi ke Pulau Nami dengan menaiki tren dan teksi.

Terdapat pelbagai aktiviti yang boleh dilakukan oleh seisi keluarga di pulau ini. Terdapat dua cara untuk masuk ke Pulau Nami iaitu dengan menaiki feri atau melalui zipline bagi yang sukakan cabaran.

Di dalam pulau tersebut, anda boleh menaiki basikal, buggy, bot pedal atau melakukan sukan air lasak. Terdapat juga taman permainan dan perpustakaan kanak-kanak yang menarik dan surau bagi pengunjung Muslim.

Pelbagai hidangan boleh dinikmati di beberapa restoran yang disediakan. Antara makanan yang terkenal adalah ‘nasi goncang’ atau dosirak.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

3. SEORAK MOUNTAIN (NATIONAL PARK)

Seorak Mountain sebenarnya adalah salah satu gunung yang cantik di Korea. Cuma kami suggest untuk anda datang pada musim bunga atau luruh.

Pandangan pada musim sejuk hanya putih sahaja. Tiada apa yang menarik bagi kami. Jadi anda patut merancang dahulu seelok-eloknya perjalanan anda sekiranya anda  teringin nak singgah ke tempat ni.

Ada juga waktu-waktu yang tak dibenarkan untuk hiking ke sini atas sebab-sebab tertentu. Jadi jangan lupa juga untuk lihat weather forecast.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

4. GWONGEUNGSEONG FORTRESS

tempat menarik di korea

Gwongeumseong Fortress adalah tapak reruntuhan istana yang terletak di Gunung Seoraksan, dan juga dikenali sebagai Mt. Istana Onggeumsan, atau Istana Toto. Ia terletak di kawasan Gunung Dolsan Seoraksan Sogongwon yang curam.

Ia dipercayai telah dibina oleh Raja ke-23 dari Tempoh Goryeo (918-1392), Gojong (r 1213-1259). Ia juga dikenali sebagai Kastil Gwon-Kim, kerana terdapat legenda bahawa dua jeneral bernama Gwon dan Kim, membina istana untuk mengelakkan peperangan.

Di sebelah kiri Sogongwon, melewati Jembatan Biryonggyo di atas jurang, terdapat jalan yang menuju ke Istana Gwongeumseong, tetapi ia memerlukan lebih dari satu jam perjalanan melalui jalan curam, berbatu (2.5km), jadi kereta kabel digunakan.

Kereta kabel dipasang oleh Dr. Gi-Sup Lee pada tahun 1971 dan masih digunakan oleh ramai pelancong. Ia berjalan dari 7 pagi hingga 6 atau 6:30 pagi, berlepas setiap 7 minit, dan anda hanya boleh membeli tiket bulat di kaunter tiket untuk hari itu.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

5. EVERLAND

tempat menarik di korea

Everland adalah theme park atau taman hiburan terbesar di Korea Selatan. Taman hiburan ini dibuka pada tahun 1976 dan letaknya berada di kota Yongin, provinsi Gyeonggi-do, Korea Selatan.

Sekiranya anda dah sampai di Korea, semestinya anda tak nak melepaskan peluang untuk pergi ke taman tema yang terkenal di Korea iaitu Everland dan Lotte World.

Harga untuk tiket on-day pass Everland adalah 54,000 won (RM 197) . Tiket Lotte World pula dijual dengan harga RM 116 berbanding dengan harga asal RM 190 (52,000 won) dan korang dah boleh jimat banyak duit dengan cara ini.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

6. BLUE HOUSE (CHEONG WA DAE)

tempat menarik di korea

Terletak berdekatan Istana Gyeongbokgung, Blue House (Cheong Wa Dae) adalah kediaman rasmi presiden Korea Selatan.

Kompleks indah ini dibina terutamanya dalam gaya seni bina tradisional Korea Selatan dan lawatan adalah cara yang bagus untuk mempelajari sejarah dan politik negara. Lawatan mesti ditempah melalui aplikasi dalam talian sekurang-kurangnya tiga minggu lebih awal.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

7. ISTANA GYEONGBOKGUNG

tempat menarik di korea

Anda bole datang menghayati sejarah Dinasti Joseon di Istana Gyeongbokgung. Anda juga dapat merasai budaya tradisional masyarakat Korea dengan mencuba pakaian tradisional mereka iaitu hanbok dan bergambar sekitar kawasan tersebut.

Berdekatan dengan istana Gyeongbokgung terletaknya Tugu Raja Sejong iaitu raja paling berpengaruh di Korea suatu ketika dahulu dan merupakan tokoh yang memperkenalkan tulisan hangul sebagai tulisan rasmi.

Muzium Raja Sejong yang terletak betul-betul di bawah tugunya yang dibina bagi memperingati jasanya terhadap pembangunan Korea. Anda juga boleh mencuba menulis nama sendiri dalam tulisan hangul sebagai kenangan.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

8. NATIONAL FOLK MUSEUM

tempat menarik di korea

Terletak di dalam Istana Gyeongbokgung, National Folk Museum of Korea menyediakan lebih dari 4.000 artefak sejarah yang biasa digunakan masyarakat Korea dalam kehidupan sehari-hari.

Di sini anda akan dapat sepenuhnya membenamkan diri dalam gaya hidup rumah tangga dan pertanian pada masa sebelumnya, dan belajar tentang keyakinan budaya Korea.

National Folk Museum of Korea memiliki tiga pameran permanent dan dua pameran khusus, serta perpustakaan, toko suvenir, dan fasilitas anak lainnya.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

9. SEOUL CENTRAL MOSQUE

tempat menarik di korea

Itaewon seperti yang kami ketahui merupakan bandar yang penuh dengan budaya termasuk budaya Islam. Untuk muslim, terdapat Seoul Central Mosque untuk kemudahan umat Islam. Makanan halal juga mudah dicari disini kerana populasi penduduk Islamnya yang agak ramai.

Pelbagai makanan seperti kebab Turki dan makanan Indonesia dijual di kawasan ini bagi santapan pengunjung. terdapat beberapa deretan kedai untuk para pengunjung membeli belah.

Itaweon juga menempatkan beberapa kafe terkemuka yang menghidangkan pastri dan kek yang menarik. Di sini juga anda boleh mencuba kafe dan mengambil gambar di Line Friends Store iaitu bangunan 3 tingkat yang berkonsepkan karakter Line yang comel.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

10. NAMSAN TOWER

tempat menarik di korea

Namsan Tower merupakan mercu tanda yang terdapat di Seoul, Korea.

Dari ketinggian 236.7m, anda boleh melihat panorama kota Seoul secara menyeluruh. Di puncak juga terdapat pelbagai cenderahati ekslusif untuk dibawa pulang.

Jangan lupa untuk tinggalkan tanda kenangan anda di dataran ‘Love Locks’nya yang terkenal. Disini juga terdapat Muzium Teddy Bear yang mempamerkan anak patung beruang yang menggambarkan kehidupan di Seoul pada masa dahulu dan kini serta berlatar belakangkan bandar terkemuka lain seperti Myeongdong, Insadong dan Dongdaemun.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

11. YEONGDEUNGPO YEOUIDO SPRING FLOWER FESTIVAL

tempat menarik di korea

Festival Bunga Spring Yeouido diadakan di Yeouiseo-ro Road (Yunjung-no) pada pertengahan April apabila azalea, forsythia, azalea diraja, dan bunga musim bunga lain sedang mekar penuh. Perayaan ini terkenal dengan 1,886 pokok Cherry Korea.

Kenderaan mempunyai akses terhad ke jalan sekitar Bangunan Perhimpunan Nasional semasa tempoh perayaan supaya pelawat boleh menikmati bunga dan perayaan dengan bebas.

Pada waktu malam, bunga ceri menyala dengan pelbagai warna lampu dan pelbagai pameran jalan dan pameran seni berlaku.

 >> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

12. GWANGJANG SILK MARKET

tempat menarik di korea

Gwangjang Market adalah salah satu pasar tradisional terbesar di Korea dan terkenal dengan barangan sutera yang berkualiti, peralatan linen dan barangan buatan tangan.

Hari-hari ini, arked pakaian vintaj di pasaran telah menjadi daya tarikan yang sangat popular di kalangan orang muda dan pemborong yang mencari fesyen vintaj yang unik.

Sangat popular di kalangan orang muda untuk arked pakaian vintajnya. Arked vintage menawarkan pelbagai reka bentuk yang luar biasa, unik yang menarik ramai orang termasuk ramai selebriti Korea yang terkenal.

Lawatan ke Gwangjang Market adalah satu kemestian bagi pasangan Korea yang merancang perkahwinan mereka dan menubuhkan rumah baru mereka.

Pasangan boleh membeli semua yang mereka perlukan di bawah satu bumbung dengan harga yang berpatutan seperti perabot rumah, tempat tidur, yedan (hadiah pernikahan yang diberikan oleh pengantin perempuan kepada keluarga pengantin lelaki), hanbok (pakaian tradisional Korea), sutera, dan lain. Gwangjang Market juga terkenal dengan banyaknya makanan jalanan.

 

13. DONGDAEMUN MARKET

tempat menarik di korea

Pusat-pusat membeli-belah borong era lampau memenuhi Pasar Dongdaemun yang memukau di daerah utara pusat bandar.

Empat buah pusat membeli-belah zaman lama di Dongdaemun ini lebih muda daripada pasar Era Joseon di Namdaemun, tetapi tidak semoden bangunan-bangunan pencakar langit di Jongno yang berhampiran.

Namun ia masih sarat dengan trend-trend terkini di Korea. Kedai-kedai kebudayaan kecil terselit di celahan pusat-pusat komersial yang popular di Dongdaemun, dan menawarkan sesuatu yang berbeza untuk dicuba.

Di sini, Little Mongolia dan Little Russia menyajikan hidangan istimewa di depan kedai-kedai setingkat dan kedai-kedai milik keluarga.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

14. MYEONGDONG & NAMDAEMUN

tempat menarik di korea

Memang rugi kalau tidak singgah ke Myeongdong sesudah sampai ke Seoul. Kawasan ini ada tempat membeli-belah terbaik jika anda ingin mencari skincare dan produk mekap dari Korea. Kedai pakaiannya juga tidak kurang hebatnya. Harga juga agak berbaloi dan boleh ditawar.

Kalau ke sini, tak sahlah kalau tak singgah ke kafe-kafe unik di sini seperti Cat Cafédan Hello Kitty Café. Tentunya ia memberi pengalaman yang baru bagi anda. Selain itu, bagi penggemar Kpop, kedai menjual CD dan merchandise Kpop ada di serata tempat.

Berdekatan Myeongdong, anda boleh pergi ke satu lagi tempat membeli-belah yang popular iaitu Namdaemun.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

15. SUNGAI HAN

tempat menarik di korea

Jika Paris mempunyai Sungai Siene dan London mempunyai Thames, maka Seoul mempunyai wakilnya sendiri, Sungai Han. Panjangnya dari sebelah timur ke sisi barat kota Seoul, sungai ini telah lama menghibur warga kota dengan keindahan yang tidak berkesudahan.

Sungai yang tebal dengan nilai kebudayaannya berjaya menawarkan lawatan menarik yang hadir di tengah-tengah kesibukan penduduk Seoul. Terdapat sejumlah 11 jenis lawatan yang boleh dinikmati di sepanjang Sungai Hangang.

Setiap musim panas, sungai menyajikan acara unik dan pelbagai acara menarik. Dari pagi hingga malam, anda akan mendapati pelbagai aktiviti yang tidak berkesudahan.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

 

16. YONGPYONG SKI RESORT

tempat menarik di korea

Yongpyong Resort, yang terletak di kaki Gunung Balwangsan di Pyeongchang, Wilayah Gangwon, merupakan resort ski dan snowboard terbesar di Korea.

Dengan keadaan  salji tahunan purata kira-kira 250 cm, Yongpyong Ski Resort adalah resort ski kegemaran semua cuaca di kalangan pemain ski dan snowboarders.

Resort ski juga dipilih sebagai tapak untuk acara Alpine Skiing dari Olimpik Musim Sejuk 2018 Pyeongchang.

Resort Ski Yongpyong biasanya berjalan dari pertengahan November hingga awal April. Bagi mereka yang ingin menaiki cerun di Winter Ski Resort ini di Yongpyong, pastikan untuk merancang atau menempah perjalanan ski anda terlebih dahulu.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

 

17. POCHEON ART VALLEY

tempat menarik di korea

Jika anda sedang mencari perjalanan sehari di luar Seoul kemudian melawat Pocheon Art Valley adalah tempat yang bagus untuk menghabiskan waktu petang.

Bandar Pocheon telah mengubah kuari batu yang ditinggalkan lama ke taman di mana anda boleh bersiar-siar di sekitar kawasan dan menikmati pemandangan dan taman yang ditawarkan. Apabila anda tiba di Pocheon Art Valley, anda perlu membeli tiket.

Anda boleh mengambil monorail intuk ke art valley tersebut itu, tetapi ia perlahan dan anda perlu beratur panjang. Jadi jika anda seperti kami, anda mungkin tidak bersabar dan hanya boleh berjalan di bawah bukit apabila kembali.

Anda akan diturunkan di bahagian atas oleh kuari batu ditinggalkan diukir yang kini dipenuhi dengan mata air dan air hujan. Tempat ini adalah yang paling indah di taman dan pengalaman unik di Korea.

Anda boleh menyediakan makanan ringan lebih awal dan menikmati di meja berkelah di sana. Terdapat juga pentas luar di atas air di mana Pocheon Art Valley kadang-kadang akan mengadakan persembahan.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

18. NAMSANGOL HANOK VILLAGE

tempat menarik di korea

Namsangol Hanok village merupakan sebuah perkampungan tradisi Korea yang terletak di tengah-tengah bandar yang dikepung oleh bangunan pencakar langit moden.

Selain dari rumah-rumah yang dibina berkonsepkan senibina asal Korea, terdapat juga taman dan kolam-kolam air disekitar kawasan ini.

Kawasan ini agak besar jadi menjadikan ia salah satu tempat melepak yang bagi aku kira ok lah. Kalau bernasib baik ada juga pertunjukkan pakaian pengantin oleh model-model berdasarkan perkahwinan orang Korea lama.

 

19. STRAWBERRY FARM

tempat menarik di korea

Pengalaman Memetik Strawberry adalah tempat utama yang perlu dikunjungi. Anda akan mempunyai strawberry yang paling manis & segar di dunia! Berbanding dengan strawberry pasar raya akan lain rasanya.

Tidak kira usia dan jantina, semua orang boleh menikmati bersama-sama. Anda pasti akan terharu dalam rasa manis strawberi. Anda tidak boleh hanya memetik strawberi tetapi juga membuat jem tangan buatan tangan dan coklat dipping.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

20. EWHA WOMAN UNIVERSITY

tempat menarik di korea

Kawasan sekitar Ewha Woman University, universiti wanita Korea yang terkenal, dikenali sebagai Ewha Woman University Fasion Street. Daerah ini mempunyai beberapa gerai yang melingkari jalan-jalan yang menjual barangan fesyen, seperti pakaian, kasut dan aksesori.

Jalan ini adalah destinasi fesyen yang popular untuk wanita muda. Berjalan dari stesen kereta bawah tanah Ewha Womans University ke pintu masuk utama Ewha Womans University, dan beralih ke sebuah lorong di sebelah kiri, terdapat beberapa gerai jalanan.

Selain itu, lorong di sebelah kanan pintu masuk utama ke universiti juga mengandungi banyak kedai pereka. Baru-baru ini, beberapa pusat membeli-belah utama telah mengambil tempat kedai-kedai besar dan kecil yang ditetapkan di lorong-lorong, menawarkan pengguna lebih banyak pilihan.

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

 

21. KIMCHI SCHOOL

tempat menarik di korea

Kimchi School adalah pusat tarikan pelancong utama di Korea, 200 hektar. Ia mempunyai skala terbesar dan yang lain dikendalikan secara kecil-kecilan.

Anda akan dapat rasakan pengalaman dengan mengikut program-program membuat kimchi dengan kemudahan dan kualiti yang terbaik .

Ia menyediakan perkhidmatan yang lebih baik dan juga orang luar boleh memiliki pengalaman pakaian tradisional Hanbok. Terdapat kira-kira 400 set Hanbok yang boleh anda pakai.

Anda boleh memulakan keseronokan perjalanan dengan melihat, mendengar dan makan. Korea Selatan Kimchi School penuh dengan budaya dan kelebihan yang banyak, kemampuan dan merasakan romantik dan daya tarikan kimchi. Kami mengesyorkan kenangan indah yang anda boleh harapkan.

Jadi dah tahu kan nak pegi mana nanti? Apa tunggu lagi, inilah masanya ke tempat menarik di Korea Selatan. Selamat Bercuti!

Kami ada menawarkan Pakej Ke Korea 2020. Jika anda berminat nak tahu lebih lanjut Klik Link bawah ni ye

>> LIHAT PILIHAN PAKEJ KE KOREA 2020 <<

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Artikel Lain yang mungkin anda suka....

Sila kongsikan pendapat anda di bawah..

Leave a Reply

Dapatkan Checklist PERCUMA Untuk Bantu Anda Travel Ke Luar Negara yang bernilai lebih RM100!

Ikuti kami di Instagram @adamanitravel

  • Wahhh cantiknya lampu ni warna warni! photo bykevouthere Cloud Forest
  • Would you ride this? Singapore flyers Great photo reubenchan Anda
  • Autumn In My Heart Dont forget to visit Nami Island
  • PAKEJ SINGAPORE 2019 2020 3HARI 2MALAM !  APA YANG
Close Menu