#7 Tempat Menarik Di Lombok Yang Boleh Dikunjungi [Terkini 2020]

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
tempat menarik di lombok

Indonesia memang kaya dengan keindahan alam sekitar. Salah satu kekayaan indahnya berada di Pulau Lombok. Kalua anda menerokai serantau Indonesia, pasti kamu akan menemukan banyak keindahan yang tersembunyi. Jadi admin memperkenalkan kepada anda antara tempat yang menarik di Lombok, Indonesia.

#1.Sukarara Village

 

Kredit : TripAdvisor

Sukarara Village terletak hanyalah 25 km daripada Mataram dan 5 km daripada Praya. Apa yang menariknya di kampung ini adalah kerana keunikan budayanya yang tak mungkin dapat dilihat di tempat lain.

Untuk pengetahuan anda, wanita-wanita di Sukarara perlu belajar bagaimana untuk menenun kain sehinggakan ianya menjadi salah satu kriteria penting sebelum boleh berkahwin.

Kebiasaannya aktiviti menenun ini dilakukan di ruangan depan rumah dan inilah pemandangan yang dapat anda lihat setiap kali melalui jalan-jalan di sepanjang perkampungan ini.

Teringin membawa pulang kain tenunan masyarakat di sini? Harga yang ditawarkan untuk setiap kain yang ditenun ini bergantung kepada motif yang dibuat dan masa yang diambil untuk siap.

 

#2.Ayam Taliwang

 

Kredit : YouTube

Kalau datang ke Lombok, wajib cuba ayam taliwang. What is it actually? Ayam taliwang ni actually sama macam ayam penyet yang kita normally makan cuma mungkin bezanya ialah tahap kepedasan sambal diorang.

Kulinari di Lombok ni sangat sinonim dengan rasa pedas menyengat. Tak hairan la kenapa ayam taliwang ini antara makanan wajib cuba di sini. Restoran Ayam Taliwang Irama merupakan salah satu restoran yang menghidangkan menu ayam taliwang.

 

#3.Gili Trawangan

Gili Trawangan adalah destinasi kegemaran para pelancong. Anda akan takjub dengan matahari terbenam di waktu petang dengan keindahan alam lautnya. Selain itu, Gili Trawangan dijadikan sering dijadikan sebagai tempat pesta tepi pantai.

 

#4.Air Terjung Sendang Gile

 

Kredit : TripAdvisor

Bagi Anda yang melakukan perjalanan wisata ke Lombok, tentu tidak lengkap rasanya jika belum berkunjung ke salah satu destinasi air terjun. Ya, Lombok selain dikenal memiliki ratusan pantai berpasir putih yang cantik dan masih “perawan”, di saat yang sama juga memiliki koleksi air terjun yang jumlahnya mencapai ratusan.

Seperti yang diceritakan oleh Ari Garmono, seorang penikmat air terjun di Pulau Lombok dalam bukunya yang berjudul Waterfall Journey.

Sendang Gile dan Tiu Kelep merupakan dua objek wisata air terjun yang terletak di Desa Senaru, Kecamatan Bayan, Kabupaten Lombok Utara. Kedua air terjun ini masih berada di dalam kawasan Geopark Rinjani Lombok.

Jadi jangan heran jika suasana alami khas daerah gunung begitu terasa di sana. Mengingat lokasinya yang berada di Senaru, salah satu sisi kaki gunung Rinjani.

Dibanding destinasi air terjun lainnya yang ada di Pulau Lombok, air terjun Sendang Gile termasuk mudah dicapai.

Para wisatawan cukup mengikuti turunan sejumlah anak tangga yang sudah disediakan, yang biasa disebut sebagai 1000 anak tangga. Walau saya pribadi belum benar-benar menghitung sendiri berapa sebenarnya jumlah anak tangga yang kita lalui mulai dari pintu masuk hingga tiba di air terjun Sendang Gile.

Untuk menikmati pesona air terjun Sendang Gile dan Tiu Kelep, Anda cukup mengeluarkan biaya sebesar Rp5.000,- sebagai karcis tiket masuk. Jika membutuhkan guide, Anda perlu merogoh kocek lagi sejumlah kurang lebih Rp50.000,- untuk meminta penduduk lokal mengantarkan hingga air terjun Tiu Kelep.

Sekadar saran, jika Anda baru pertama kali ke sana, sewalah penduduk lokal untuk menjadi guide. Selain supaya tidak kesasar, juga sebagai wujud dukungan kita pada penduduk sekitar objek wisata.

 

#5.Pantai Seger

 

Kredit : TripAdvisor

Pantai Seger seperti namanya, sememangnya sebuah pantai yang menyegarkan. Terletak hanya 15 minit dari Kuta, pantai yang terdiri daripada beberapa bahagian kerana dipisahkan oleh bukit yang rendah ini memiliki air laut yang jernih dan kawasan persisiran berpasir putih.

Di sebalik keindahan pantai ini, tersimpan sebuah kisah ataupun legenda yang terkenal di Lombok.

Al-kisahnya, pada suatu ketika dahulu terdapat seorang puteri yang mempunyai raut wajah yang sangat jelita dari kerajaan negeri ini, puteri yang bernama Putri Mandalika ini terasa tertekan kerana tidak diberikan kebebasan untuk memilih jodohnya dan juga dalam masa yang sama dia dilamar oleh ramai penguasa.

Disebabkan kekusutan ini Putri Mandalika telah membunuh dirinya sendiri dengan terjun ke dalam laut. Untuk mengingati peristiwa ini, sebuah monumen puteri ini telah dibina di sebuah sudut di pantai ini.

#6.Tanjung Aan

 

Kredit : TripAdvisor

Tanjung Aan merupakan salah satu khazanah pelancongan yang ada di kawasan Mandalika, Lombok Tengah. Tak sangka pula ada tempat secantik ni kat Lombok yang terletak sekitar satu jam drive dari Lombok International Airport.

Ada pelbagai aktiviti yang boleh anda lakukan di sini seperti surfing, snorkeling, swimming dan relaxing by the beach. Environment pun tenang je mungkin time aku visit sini agak low season that’s why tak ramai orang.

Bab makanan pula, no need to worry. Ada beberapa restoran dan street vendor dah start berjual kat area ni but still kena peka dengan status kebersihan, harga dan halal ya (generally restoran-restoran di Lombok adalah halal but just in case la ya).

Kalau anda nak menikmati pemandangan lagi cantik, boleh naik kat salah satu bukit berdekatan. It is just a short hike pun dan bila sampai kat atas confirm korang akan terpukau dengan pemandangan dia. Anda akan terjatuh cinta dengan air dia yang jernih dan biru serta pasirnya halus berwarna putih. 

 

#7.Pantai Pink

 

Kredit : TripAdvisor

Bagi pencinta warna pink, pasti teruja melihat keindahan Pink Beach ataupun Pantai Tangsi ini. Mana tidaknya, pasirnya cukup berbeza dari kawasan pantai yang lain disebabkan oleh terumbu karang dan pecahan cengkerang laut foraminifera yang berwarna kemerah-merahan yang terdapat di sini.

Pantai ini merupakan salah satu daripada 7 buah pantai yang berwarna pink di dunia. Amatlah rugi sekiranya anda melepaskan peluang untuk ke pantai ini sekiranya ke Lombok bukan?

PS : Jika anda berminat melancong ke Lombok, kami ada sediakan Pakej Ke Lombok 2020 Murah. Untuk info lanjut klik link >> PAKEJ LOMBOK MURAH 2020 <<

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Artikel Lain yang mungkin anda suka....

Sila kongsikan pendapat anda di bawah..

Leave a Reply

Dapatkan Checklist PERCUMA Untuk Bantu Anda Travel Ke Luar Negara yang bernilai lebih RM100!

Ikuti kami di Instagram @adamanitravel

  • Autumn In My Heart Dont forget to visit Nami Island
  • Would you ride this? Singapore flyers Great photo reubenchan Anda
  • Wahhh cantiknya lampu ni warna warni! photo bykevouthere Cloud Forest
  • PAKEJ SINGAPORE 2019 2020 3HARI 2MALAM !  APA YANG
Close Menu